Slik gjør du:
- Bland sammen kaldt vann og melet, og la det stå 1 time på benken.
Ved å gjøre dette oppnår du viktige effekter:
• Det sammalte melet får den tiden det trenger for å trekke til seg (abosbere) vannet.
• Det siktede hvetemel binder seg bedre sammen (det vi kaller autolyse).
Dette bidrar til at du får et saftig og holdbart brød, som ikke smuler. - Deretter tilsetter du salt og gjær.
Elt deigen i kjøkkenmaskin (med eltekrok) i ca. 10 minutter på lav hastighet, og ca 5 minutter på medium/rask hastighet. Deigen er ferdig eltet når den er glatt og smidig – og du kan strekke den ut til en tynn hinne, uten at deigen ryker (da er glutenet i deigen godt utviklet). - La deigen hvile i ca 1 time (dekk over med et klede).
- Del deigen i to, og form brødene.
- Legg brødene på et brett, dekk over med plast, og sett brettet i kjøleskapet over natten. I denne kjølige temperaturen, og over såpass lang tid, får deigen rikelig tid til å utvikle en deilig smak og aroma.
- Neste dag tar du brettet med brødene ut av kjøleskapet, og lar de temperere seg på kjøkkenbenken i ca 30 minutter.
- Forvarm ovnen til høyeste temperatur (maksimum).
Når ovnen er varmet opp, og før du skal steke brødene kan du gjøre følgende:
• Dryss mel over brødene, slik at de blir fint dekorert.
• Ta den skarpeste kniven du har tilgjengelig, og lag et langsgående snitt på toppen/ midten av brødet. Snittet vil gi deg et dekorativt utseende på brødet, samt en god skorpe brødet. - Sett platen med brødene inn på nederste rille i ovnen, senk temperaturen til 230°C, og la brødene steke i ca 45 min.
- Avkjøl brødene på rist.
Velbekomme!