Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rik på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.
Slik gjør du:
Dag 1:
-
Fordeig: Hell vannet i en bolle. Løs opp gjæren i vannet, og bland rugmelet i væsken. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur i 2 dager.
Dag 2:
-
Bløtlegging: Hell vannet i en ny bolle. Tilsett resten av ingrediensene, og bland sammen. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur til dagen etter.
Dag 3:
-
Bland fordeigen og bløtlagte ingredienser sammen, tilsett salt og evt. maltekstrakt. Maltekstrakten gir brødet mer smak og aroma, samt farge. Elt deigen godt sammen (minst 10 minutter).
-
Fordel deigen i 3 godt smurte brødformer (1,8-2,0 liter). La brødene heve i formene på et lunt sted. De skal heve til de når kanten av formene (2-3 timer).
-
Stek rugbrødene ved 180 °C i 75-80 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.