Bakerlandslagets rugbrød

«Jeg ville prøve meg på rugbrød, men smaken ble like stram som konsistensen!»

«Dette krever tid, til gjengjeld får du saftige, luftige brød. Planlegg godt og gi deigen masse hvile.»

Rug gir en fyldig og saftig smak, og gir en lenger holdbarhet til brødet. Perfekt for ukens matpakker.

Visste du at:

Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rik på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.

Slik gjør du:

Dag 1:

  1. Fordeig: Hell vannet i en bolle. Løs opp gjæren i vannet, og bland rugmelet i væsken. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur i 2 dager.

 

Dag 2:

  1. Bløtlegging: Hell vannet i en ny bolle. Tilsett resten av ingrediensene, og bland sammen. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur til dagen etter.

 

Dag 3:

  1. Bland fordeigen og bløtlagte ingredienser sammen, tilsett salt og evt. maltekstrakt. Maltekstrakten gir brødet mer smak og aroma, samt farge. Elt deigen godt sammen (minst 10 minutter).

  2. Fordel deigen i 3 godt smurte brødformer (1,8-2,0 liter). La brødene heve i formene på et lunt sted. De skal heve til de når kanten av formene (2-3 timer).

  3. Stek rugbrødene ved 180 °C i 75-80 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.