- Først lager du skåldingen. Ha havremelet i en bolle. Hell kokende vann over melet, piskes til en glatt grøt med et piskeris. Avkjøles i kjøleskap (evnt fryseren i ca 30 min)
- Ha alle ingrediensene utenom skåldingen, saltet, kardemommen og smøret oppi bakebollen og sett bollen i kjøleskapet ca 1 time (evnt fryseren i 30 min). PS! Ikke la gjæren ligge sammen med sukkeret, da begynner sukkeret å spise av gjæren.
- Knus de ferdigskrelte kardemommefrøene i en morter eller med en stavmikserskål.
- Ta ut bakebollen og skåldingen når tiden er inne, ha skåldingen og kardemommen oppi bollen og start eltingen på sakte fart.
- Når du har startet eltingen, ta smøret ut fra kjøleskapet og del opp i terninger eller tynne skiver, slik at det blir temperert.
- Når deigen har eltet i 10 min, ha i salt og øk hastigheten.
- Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummiboble-tynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har.
- Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt.
- La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse.
- Del opp deigen i like store emner. Bruk vekt. 80 – 120 g, avhengig av hvor store boller du vil ha, men lag dem like store slik at stekingen blir lik på alle.
- Sett ovnen på 210 grader.
- Trill ut deigemnene til boller. Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over, til de har nådd dobbel størrelse.
- Pensle bollene med eggeplomme. Stekes midt i ovnen i +/- 10 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 7 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under, og med en fin lys hinne rundt kanten på ca. en halv cm.
- Så avkjøles de. Nå kan de fylles med rørte bringebær, vaniljekrem eller fløtekrem. Dryss melis på toppen. (Men de kan fint spises alene, også!)
Vel bekomme!