Slik lager du marengsbunn:
- Del vaniljestangen, skrap ut frøene. Legg både frøene og selve vaniljestangen sammen med eggehvitene i en skål. Dekk over skålen med plastfolie, og la dette stå på benken i ca 1 time.
- Ta ut selve vaniljestangen fra eggehviten, tilsett 1 ss av sukkeret – og pisk marengsen stiv på medium hastighet i kjøkkenmaskinen.
- Tilsett resten av sukkeret gradvis i marengsen under pisking. La marengsen piske til den er helt stiv og glansfull/blank. Vend så inn hvitvinseddik og maizena.
- Fordel marengsen ut på en stekeplate med bakepapir. Formes til ønsket fasong.
- Settes inn i forvarmet ovn (140 °C), på nederste rille. Senk temperaturen til 100 °C, og la marengsbunnen steke i ca 60 minutter.
Slik lager du vaniljekrem:
-
Bland melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Putt både vaniljestangen og frøene opp i melk- og fløtebandingen. Gi blandingen et oppkok.
-
Eggeplommer, sukker og maizena piskes godt sammen i kjøkkenmaskinen.
-
Ta vaniljestangen ut av melk- og fløteblandingen, og tilsett litt av melk- og fløteblandingen i eggeblandingen mens du visper.
-
Hell så eggeblandingen over resten av melk- og fløteblandingen, og bland godt!
-
Sett kjelen tilbake på kokeplaten, og varm opp kremen til 85 °C under stadig pisking. Blandingen tykner svært fort, så vær forsiktig med varmen!
-
Hell kremen over i en kald form, gjerne en langpanne kledd med plastfolie. Jo større flate/tynnere kremlag, jo raskere avkjøling. Dekk over med plastfolie, slik at du unngår snerk på overflaten av kremen. Avkjøles raskt (sett gjerne langpannen med kremen i i fryseren i ca 15 min, før du forsetter avkjølingen i kjøleskapet).
Marengsbunn + Vaniljekrem + Frisk Jordbær = Pavlova
Sist, men ikke minst – dekoreringen! Stryk kremen på marnegsbunnen rett før servering, pynt med friske jordbær og eventuelt revet sjokolade.