Bakerlandslagets byggbrød

«Jeg får bare ikke de saftige brødene som på bakeriet!»

«Yrkesehemmeligheten er tid. Del det opp over to dager og lag fordeig.»

Bygg inneholder de gode betaglukanene som vi bør spise mer av. Om det hørtes avansert ut: det er sunt! Og godt. Byggbrød er et perfekt hverdagsbrød.

Visste du at:

Byggmel inneholder 12 prosent kostfiber, hvorav halvparten er såkalt løselige fiber som har god effekt på kolesterolnivået. Den andre halvparten er uløselige fiber, som har positiv effekt på tarmfunksjonen. Fordi fiber har god evne til å binde vann, holder byggbrød seg saftig og godt i lang tid. I tillegg er det kornsorten som er rikest på antioksidanter.

Slik gjør du:

Dag 1:

  1. Bløtlegging: Kok opp vann, salt og byggrynene og sett det til kjøling. La det stå i kjøleskapet til dagen etter.
  2. Fordeig: Bland sammen ingrediensene til fordeigen til en stiv masse (smuldre gjæren direkte i bollen). Sett fordeigen i kjøleskapet til dagen etter.

Dag 2:

  1. Ta ut fordeigen og de bløtlagte byggrynene fra kjøleskapet når du starter bakingen, slik at det blir romtemperert.
  2. Bland sammen ingrediensene til hoveddeigen i en bakebolle, smuldre gjæren direkte i bollen. Elt i kjøkkenmaskin i 5-10 min. La hoveddeigen hvile i 3 timer i romtemperatur.
  3. Bland inn de bløtlagte byggrynene og den stive fordeigen og 1/2 dl vann. Elt dette sammen til du har fått løst opp den stive fordeigen. Tilsett deretter 1/2 – 1 dl ekstra vann og fortsett eltingen til deigen blir glatt og slipper bollen.
  4. Del deigen i to like deler, form emnene til brødfasong – og legg dem i to godt smurte 1,5-litersformer. Hev brødene til dobbel størrelse (ca. 1 1/2 – 2 timer).
  5. Forvarm ovnen til 260°C, sett inn brødene midt i ovnen og senk temperaturen til 220°C.
  6.  Stek brødene i ca 45 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.