Brioche Burgerbrød

«Her ble det flatt! Ikke noe luft i, nei!»

«Det kan ta tid, men heving og laaang liggetid gjør underverker her.»

Til grillingen i sommer kan du overraske med noen ekstra smakfulle Brioche Burgerbrød.

Deigtips

Det er viktig å få utviklet glutennettverket i deigen. Et godt utviklet glutennettverk i deigen har mange fordeler: Det sørger for at deigen er i stand til å heve seg (holder på gassen som utvikler seg under heving). Det sørger for at produktet blir mer holdbart/ saftig (holder på væsken i produktet). Og det gjør at produktet ikke smuler!

Det er ikke vanskelig å bake gode briocher, men du må ha litt tålmodighet til eltingen av deigen for at de skal bli ekstra luftige. Til gjengjeld vil burgerne garantert fly unna!

Denne oppskriften passer til 20 Brioche Burgerbrød (a 80 gr).

Slik gjør du:

 1. Ha egg, sukker, H-melk og fersk gjær over i bollen til kjøkkenmaskinen. Bland dette godt sammen med grind – på lav hastighet. Blandingen pågår til gjæren er helt oppløst.

 2. Deretter tilsettes siktet hvetemel og salt. Bland dette forsiktig i – litt etter litt – mens kjøkkenmaskinen er i gang på lav hastighet. Kjør deigen sammen. Den vil være nokså klinete; som en litt fast kakerøre.
 3. Til slutt tilsetter du smøret. Del smøret i biter og tilsett det i deigen – litt etter litt – mens kjøkkenmaskinen er i gang på lav hastighet. Når alt smøret er kommet i deigen, øker til medium hastighet på kjøkkenmaskinen. Nå skal deigen eltes godt og lenge! Deigen er ferdig eltet når den er helt glatt, og slipper kanten i bollen. Dette tar ca 20 – 25 minutter. Du kan også se når deigen er ferdig eltet ved å ta «strekk-testen».

Når deigen er ferdig eltet kan du la den bli liggende i bollen. Skrap ned fra kantene, dekk bollen med plastfolie og sett bollen i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet i minimum 2 timer. Det er nå deigen får utvikle smak, aroma og struktur. Den kan gjerne stå i kjøleskapet over natten, om det passer bedre i forberedelsene dine. Når deigen står i kjøleskapet vil den også bli fastere, og bedre å jobbe med når du skal forme Burgerbrødene.

Mens deigen står i kjøleskapet kan du forberede «steke-ringene» til Burgerbrødene. Siden deigen inneholder såpass mye smør – og også blir nokså «tung» – trenger du former for å få den fine fasongen på burgerbrødene.

Har du runde metallringer (diameter ca 10 cm, høyde ca 1,0 – 1,5 cm) er det helt suverent! Om du ikke har, så kan du enkelt lage dem selv.

Slik lager du aluminiumsringer:

 1. Brett aluminiumsfolien – i hele sin lengde – i ca 1,0 – 1,5 cm. Brett over gjentatte ganger, slik at du får 5-6 lag med aluminiumsfolie. Klipp den brettede delen fra rullen.

 2. Setter du et merke ved 32 cm fra den ene enden, kan du forme den brettede aluminiumsfolien til den rund ring med diameter ca 10,0 cm. Bruk den overlappende delen til å stifte sammen alluminiumsringen.

 3. Lag 20 slike alluminiumsringer.

 

Etter at deigen har stått i kjøleskapet i minimum 2 timer, er den klar til å bakes ut.

Slik bakes deigen ut:

 1. Del deigen i biter av 80 gram (ca 20 stk).

 2. Form deigemnene til runde boller.

 3. Fordel alluminiumsringene jevnt på en stekeplate m/ bakepapir. Spray med bakefett/ olje på innsiden av alluminiumsringene (evt pensle med olje).

 4. Plasser de runde deigemnene i midten av hver sin alluminiumsring.

 5. Trykk deigemne litt ned med fingrene (bildet i midten)

 6. Når alle deigemnene er på plass i ringene, dekker du over med et klede/ plast – og lar de heve i romtemperatur til de blir til ca dobbel størrelse. Dette tar ca 2 timer.

 

Mens dette står til heving kan du forvarme ovnen til 175 °C, og gjøre klar blandingen du skal pensle burgerbrødene med.

Bland sammen 50 gr H-melk og 50 gr egg i en kopp/ bolle og bruk en pensel til å stryke melk-og eggblandingen på burgerbrødene etter at de har hevet til dobbel størrelse (ca. 2 timer).

Sett stekeplaten inn på nederste rille i ovnen. Stekes på 175°C i 12-13 minutter. Avkjøles på rist etter steking.

Tips: Så snart burgerbrødene er avkjølt på overflaten, bør du legge dem flatt inn i plastpose. Det sikrer deg saftige burgerbrød til grillingen.  Om du ikke skal bruke burgerbrødene samme dag, så egner de seg godt til oppbevaring i frys.

Serveringstips: Rett før servering kan du dele burgerbrødene, og legge dem med skjæreflaten ned på grillen (evt i en varm stekepanne) i ca 20-30 sekunder. Da får du en fin karamellisering av overflaten, og ekstra god smak.

Velbekomme!