Slik gjør du:
- Ha alle ingredienser – uten om 0,5 dl vann – i bollen til en kjøkkenmaskin
- Kjør deigen i 20 minutter på sakte hastighet, og 5-10 minutter på rask hastighet. Når maskinen går på rask hastighet, kan du spe med resten av vannet. Mengde vann kan variere litt etter hvilket mel du velger å bruke, så se an hvor mye du trenger. Det samme gjelder eltetiden, den kan også variere etter meltype.
- Smør en bolle/boks med olje og ha i deigen. Dekk med plast eller et lokk og sett i kjøleskapet til dagen etter.
- Del deigen i to emner og form til to brød. Dette brødet egner seg best i form, men det kan også bakes i gryte (Se fremgangsmåte i oppskriften ”Bak surdeigsbrød med Fredrik Lønne”).
- Hev brødene til de har nesten dobbel størrelse (se an formen du bruker). Stek brødene nederst i ovnen på 220-240 grader, dette vil variere litt fra ovn til ovn.
Tips:
Hev formbrød i ovnen med varmt vann i langpanna i bunnen av ovnen, da får du et fuktig, varmt miljø.