Havreboller med sjokolade og vaniljekrem

«Huff, seigt. Og klumpete, hva gjør jeg galt?»

«Pass på å piske hele tiden når du koker vaniljekrem. Og hev deigen godt.»

Mmm, deilige og søte, og i en kombinasjon som er kjempegod!

Skålding : 100 g havremel 300 g kokende vann. Hell kokende vann over melet, piskes til en glatt grøt, avkjøles i kjøleskap

Slik gjør du:

  1. Først tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger og lar det stå for å bli «småtemperert» imens du starter eltingen.

    Elt alt (Kardemomme: prøv helst hel kardemomme, gjerne grønn. Og mal den med morteren rett i deigen. Ferdigmalt må mengde økes ca 30 %.) utenom salt og smør godt sammen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Elt deigen i 10 minutter.

    Ha i saltet og øk hastigheten. Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummibobletynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har.

  2. Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt. La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse. Del opp deigen i like store emner. Bruk vekt. 50-80 g, avhengig av hvor store boller du vil ha, men lag dem like store slik at stekingen blir lik på alle. Sett ovnen på 210 grader.

  3. Trill ut deigemnene til boller. Kjevle de flate og legg i ca. 10 gram vaniljekrem og en rute med mørk sjokolade (eller bruk din favorittsjokolade). Klem sammen og putt i en stor muffinsform med åpningen opp. Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over til de har nådd dobbel størrelse.

  4. Stekes midt i ovnen i +/- 10 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 7 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under og en fin lys hinne rundt kanten på ca en halv cm.

 

Vaniljekrem:

  1. Pisk opp ca 20 % av melken, alt egget og maisennaen klumpfritt. Halvbrun smøret i en kjele (la smøret smelte og koke/boble i en kjele, i det boblingen stopper, er det ferdig brunet), splitt opp vaniljestangen og skrap frøene og ha frøene og stangen i melken. Ha melken i kjelen sammen med smøret, kok opp under stadig omrøring imens du holder egge- og melkevispingen sakte i gang så maisennaen ikke faller til bunns.

  2. Ha den vispede massen i kjelen når det koker. Kok opp igjen til det tykner under stadig omrøring. Avkjøles.