Solsikkekjerner inneholder flere viktige næringsstoffer. De er en god kilde til protein, vitaminer og mineraler. Men husk – ikke spis for mye av det! Ifølge Mattilsynets analyser inneholder solsikkekjerner også tungmetallet kadmium, og derfor anbefales det å kun benytte det til for eksempel topping på brød.
Fremgangsmåte
-
Start med å riste solsikkefrøene. Fordel de utover en stekeplate med bakepapir og stek de i cirka 6 minutter på 180 grader, til de er gyllen brune. Avkjøl i cirka 30 minutter.
-
Etter 30 minutter blander du alle de tørre råvarene sammen I en bakebolle, inkludert de ristede solsikkefrøene.
-
Smuldre gjæren i den tørre blandingen og tilsett vannet.
-
Elt I eltemaskin i 4 minutter sakte, til råvarene har dannet en deig, og deretter i 7 minutter på høyere hastighet. Deigen er ferdig eltet når den er elastisk og blank I overflaten.
-
Dekk til bakebollen med plastfolie, og la deigen hvile i 2,5 timer på kjøkkenbenken.
-
Etter 2,5 time har du deigen på benken og deler opp i fire like store emner. Disse former du forsiktig til runde kuler og fordeler på en den stekeplaten du brukte når du ristet solsikkefrøene. Du må gjerne bruke samme bakepapir også.
-
Dekk til brødene igjen og la de heve i 45 minutter.
-
Stek brødene i 40 minutter på 220 grader.