Pavlova med jordbær

«Nei, Den flotte kaka siger ut og blir bløt!»

«Her er det mye krem, så sørg for å få en godt pisket og luftig konsistens.»

En pavlova trenger marengsbunn og vaniljekrem, samt bær på toppen – i dette tilfellet, søte og norske jordbær!

Slik lager du marengsbunn:

 1. Del vaniljestangen, skrap ut frøene. Legg både frøene og selve vaniljestangen sammen med eggehvitene i en skål. Dekk over skålen med plastfolie, og la dette stå på benken i ca 1 time.
 2. Ta ut selve vaniljestangen fra eggehviten, tilsett 1 ss av sukkeret – og pisk marengsen stiv på medium hastighet i kjøkkenmaskinen.
 3. Tilsett resten av sukkeret gradvis i marengsen under pisking. La marengsen piske til den er helt stiv og glansfull/blank. Vend så inn hvitvinseddik og maizena.
 4. Fordel marengsen ut på en stekeplate med bakepapir. Formes til ønsket fasong.
 5. Settes inn i forvarmet ovn (140 °C), på nederste rille. Senk temperaturen til 100 °C, og la marengsbunnen steke i ca 60 minutter.

Slik lager du vaniljekrem:

 1. Bland melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Putt både vaniljestangen og frøene opp i melk- og fløtebandingen. Gi blandingen et oppkok.

 2. Eggeplommer, sukker og maizena piskes godt sammen i kjøkkenmaskinen.

 3. Ta vaniljestangen ut av melk- og fløteblandingen, og tilsett litt av melk- og fløteblandingen i eggeblandingen mens du visper.

 4. Hell så eggeblandingen over resten av melk- og fløteblandingen, og bland godt!

 5. Sett kjelen tilbake på kokeplaten, og varm opp kremen til 85 °C under stadig pisking. Blandingen tykner svært fort, så vær forsiktig med varmen!

 6. Hell kremen over i en kald form, gjerne en langpanne kledd med plastfolie. Jo større flate/tynnere kremlag, jo raskere avkjøling. Dekk over med plastfolie, slik at du unngår snerk på overflaten av kremen. Avkjøles raskt (sett gjerne langpannen med kremen i i fryseren i ca 15 min, før du forsetter avkjølingen i kjøleskapet).

Marengsbunn + Vaniljekrem + Frisk Jordbær = Pavlova

Sist, men ikke minst – dekoreringen! Stryk kremen på marnegsbunnen rett før servering, pynt med friske jordbær og eventuelt revet sjokolade.

Laget av landslagskonditor Monica Smehagen Enebakk