Rugbrød med sitron

Bakt med hvetesurdeig og sitron.

Rugbrød er full av sunne fibre som både fyller og metter. I denne oppskriften er du avhengig av å ha surdeig oppe å gå, klar og potent på kjøkkenet, for her er det den vi skal heve brødene med. Sitronen i oppskriften har vi tatt med slik at vi utvider paletten i brødet og får en unik smaksopplevelse.

Slik gjør du:

 • Sørg for å ha en surdeig som er på topp og bakeklar.
 • Bruk romtempererte råvarer og kaldt vann i deigen.

Fremgangsmåte:

 1. Vei opp ingrediensene og ha disse i kjøkkenmaskinen.
 2. Bland sammen på sakte fart.
 3. Når alle ingrediensene er godt blandet.
 4. Sett opp farten noe og la maskinen jobbe til deigen får en «seighet». Ser deigen fast ut så tilsetter du litt mer vann.  Her jobber vi med størst andel rug så ikke vent på at deigen skal slippe bollen. Når deigen får en seig konsistens og er glatt som en litt tykk grøt stopper du maskinen, legger plast over bollen og setter deigen til modning i ca. 3 – 4 timer.
 5. Når tiden har gått ser du at deigen begynner å få små huller i overflaten og dette er tegn på at en rugdeig er ferdig modnet.
 6. Ta deigen ut på et melet bord og del den i to like store emner.
 7. Form brødene og legg disse i smurte former, strø litt rugmel på toppen og sett dem til heving i ca 3 timer eller til du ser at de har hevet godt.
 8. Snitt et rutemønster i brødene rett før du setter dem i ovnen.
 9. Brødene stekes midt i ovnen ved 230 grader i ca 30 – 40 min.

Annet – tips/triks:

 • Dette blir to små brød eller et stort. Du velger ut fra hva du ønsker eller størrelsen på formen din. Men til jul er det jo så mye godt man skal smake på, og magen blir som kjent mett før øynene. Så til julefrokosten kan det være lurt med litt mindre skiver.
 • Om du ønsker andre smaker kan karve eller kanskje en selvplukket Krekling fra høstens fjelltur være gode følgesvenner til denne oppskriften.

Om surdeigen flyter i vann er den bakeklar. Dette er perfekt når du skal heve brødene med surdeig.

Laget av landslagsbaker Andre Løvaas