Fastelavnsboller med div. fyll

Fastelavnsboller med vaniljekrem

+ bringebærsyltetøy & fløtekrem

Ingenting er som saftige, frodig fylte fasteavnsboller. Ingenting! Nordisk mester i søtbakst, Erlend Volden, viser deg hvordan du lykkes!

Han foretrekker å fylle dem med hjemmelaget vaniljekrem og bringebærsyltetøy. Vil du gjøre en svensk semlor-vri, gir han deg også et alternativ på mandelfyll også. Uansett hvilket fyll du bruker, lag det selv, det blir best! Her får du oppskriftene på alle alternativene!

Boller

er en vinner, uansett årstid, uansett anledning. Og «alle» kan lage det. Men alle får ikke de luftige, deilige bollene man håpet på. For selv om boller høres lett ut å lage, er der et par triks du bør lære deg for et topp resultat. Viktigste ingrediens er tid. Eller tålmodighet, om du vil!

Slik gjør du:

 1. Først lager du skåldingen.  Ha havremelet i en bolle. Hell kokende vann over melet, piskes til en glatt grøt med et piskeris. Avkjøles i kjøleskap (evnt fryseren i ca 30 min)
 2. Ha alle ingrediensene utenom skåldingen, saltet, kardemommen og smøret oppi bakebollen og sett bollen i kjøleskapet ca 1 time (evnt fryseren i 30 min). PS! Ikke la gjæren ligge sammen med sukkeret, da begynner sukkeret å spise av gjæren.
 3. Knus de ferdigskrelte kardemommefrøene i en morter eller med en stavmikserskål.
 4. Ta ut bakebollen og skåldingen når tiden er inne, ha skåldingen og kardemommen oppi bollen og start eltingen på sakte fart.
 5. Når du har startet eltingen, ta smøret ut fra kjøleskapet og del opp i terninger eller tynne skiver, slik at det blir temperert.
 6. Når deigen har eltet i ti minutter, ha i salt og øk hastigheten.
 7. Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummiboble-tynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har.
 8. Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt.
 9. La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse.
 10. Del opp deigen i like store emner. Bruk vekt. 80 – 120 g, avhengig av hvor store boller du vil ha, men lag dem like store slik at stekingen blir lik på alle.
 11. Sett ovnen på 210 grader.
 12. Trill ut deigemnene til boller. Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over, til de har nådd dobbel størrelse.
 13. Pensle bollene med eggeplomme. Stekes midt i ovnen i +/- 10 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 7 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under, og med en fin lys hinne rundt kanten på ca. en halv cm.
 14. Så avkjøles de. Nå kan de fylles med rørte bringebær, vaniljekrem eller fløtekrem. Dryss melis på toppen. (Men de kan fint spises alene, også!)

 

Vaniljekrem

er søtt og godt, og går naturlig inn i mange bakverk. Her lager vi en vaniljekrem som skal fylles i vannbakkels, men du kan fylle den i mye annet. Og følger du oppskriften til punkt og prikke, vil du garantert lykkes!

Slik gjør du:

 1. Blanding 1 piskes sammen i en bredbunnet gryte under høy varme. Skrap ut innholdet i vaniljestanga og slipp den og innholdet oppi.
 2. Mens vi venter på at det koker opp, piskes blanding 2 sammen i en skål.
 3. Når blanding 1 akkurat begynner og koke, ta av fra varmen og hell ca. halvparten av den over i blanding 2 under konstant pisking. Dette er viktig, pisk hele tiden!
 4. Så helles denne blandingen over det som er igjen i gryten under konstant pisking og over varme igjen. Pisk hele tiden, helt til det akkurat begynner å boble. Da er kremen ferdig og man heller den ut i en bred bolle eller annen beholder.
 5. Fisk ut vaniljestangen. Den kan skylles og brukes en gang til, eller tørkes og kjøres i vaniljesukker.
 6. Legg et bakepapir ned på kremen så det dekker hele overflate og la den stå ute i romtemperatur til den er romtemperert før den settes kjølig. (Papiret legges ned på kremen for og unngå snerk.)
 7. Så kan du bruke kremen der du vil, f.eks. i vannbakkels.

Slik lager du bringbærfyll:

 1. Kok opp og la det stå og småputre til det har begynt å tykne.
 2. Rør om av og til.
 3. Avkjøles.

Slik lager du pisket krem:

 1. Ha kremfløte og sukker i en kald bolle
 2. Visp med ballongvisp eller en håndmikser til du har bløt krem.

Slik lager du mandelfylling:

 • Alt blandes sammen

 

 

 Avsluttningsvis gjør du dette:

 1. De avkjølte bollene deles i to
 2. Ha bringebærfyll og vaniljekrem eller mandelfyll nederst
 3. Bruk sprøytepose eller skje hvis du ikke har.
 4. Ha fløtekrem over fyllet.
 5. Legg på lokket og dryss litt melis over.

Velbekomme!

Laget av landslagsbaker Erlend Volden