Hvordan holde en surdeigsstarter ved like!

Denne oppskriften skal hjelpe deg å holde liv i surdeigsstarteren din, ikke selve prosessen med å lage en aktiv surdeigstarter.

I dag er det mange bakerier som selger surdeigsstartere, jeg anbefaler derfor å gå til innkjøp av en ferdig starter.

Eller prøv å lage din egen med denne detaljerte oppskriften.

Det er viktig å undersøke om surdeigen er aktiv med den bakteriefloraen som den skal inneholde, det finnes «surdeigstartere» ute på markedet som ikke er aktive, disse kaller vi inaktive surdeiger som for det meste bare tilfører smak.

En god aktiv surdeig gir deg saftige, smakfulle brød med god holdbarhet.

 

Slik gjør du:

  1. Velg en dag i uken som er surdeigsdagen, helst en dag da du har tid til å bake brød.
  2. Ta 8ss surdeigsstarter og bland meg med 1,5dl hvetemel og 1,5 dl vann ca 2ograder.
  3. La meg stå på benken 4-6 timer, før du setter meg i kjøleskapet til neste uke.
  4. Surdeigstarteren som du har til overs etter at du har tatt 8ss er den du skal bake brød med.
  5. Gjenta denne prosessen 1 gang i uken slik at surdeigen holder seg sterk.

 

Tips og triks:

Bruk det melet du vil, prøv deg litt frem.

De vanligste meltypene i surdeig som gir en god bakterieflora er rug og hvete.

Det er viktig å huske på at om du velger å bruke en grovere type mel som for eksempel sammalt rug, så må du gå opp på vann mengden når du blander surdeigen, grovt mel drikker mer vann 😊

Laget av landslagsbaker Nils Olav Heggdalsvik