langtidshevet surdeigsloff

Denne oppskriften er for de som vil utfordre seg litt mer på bakefronten

Forberedelsestid:

Hele prossesen er veldig lang, men likevel mye døtid. Fra start til slutt vil det ta ca 24 timer, men resultatet er verdt strevet

Slik gjør du:

  1. Ha alle råvarene i en bolle, og elt deigen sammen med en eltekrok. Deigen skal eltes helt den begynner å bli glatt. En måte å teste når deigen er klar er å gjøre en gluten test. Man tar en del av deigen å drar den forsiktig ut, om man har fått en hinne som ikke sprekker er det et tegn på at deigen er klar. Jeg viser her i filmen hvordan jeg tester at deigen er klar. Når deigen er ferdig eltet så ha den i en bakk å vik den slik som vises på filmen.
  2. Deigen skal nå heve seg opp i 1,5 time. Når den har gjort det skal du vike deigen enda en gang som ble vist på filmen og la deigen heve ytterligere 1,5 time til.
  3. Når deigen har hevet klar så del deigen å to like emner. Forsøk å ha så mye luft i deigen som mulig og ikke jobb for mye med deigen. Dette er fordi da blir krumma luftigere å saftigere. Form emnene forsiktig å legg dem i en bakeform. Jeg viser i filmen hvordan jeg former mine emner til denne oppskriften.
  4. Dryss mel over eller strø frø over f.eks. vallmuefrø om du ønsker det. Dekk emnene med en kjøkkens duk, og ls emnene heve ute i romtemperatur i 1,5 time. Når den har hevet seg opp, legg emnene i kjøleskapet med en kjøkken duk over og la dem stå der til neste dag.
  5. Det er helt opp til deg hvor lenge du ønsker å ha emnene i kjøleskapet, men jeg anbefaler minst 10-12 timer og maks 2 dager. Jo lengre du har dem i kjøleskapet jo mer smak og luftigere blir det.
  6. Når du har bestemt deg hvilken til du vil steke dem, ha ovnen på 240 grader, still emnene langt nede i ovnen slik av toppen ikke blir for brent. Ha en ekstra plate som er varm under brødene slik at du kaste i vann i den. Dette vil skape damp i ovnen og det vil bidra til med at du før en finere skorpe på brødet.
  7. Stek brødene 25-35 minutter. Ta dem ut av formen etter stek

Tips & triks:

  • En god surdeig er kritisk til at brødet skal være så bra som mulig. Når man starter å bake må man vite om surdeigen er klar til å brukes. Et enkelt tips er og starte med å helle vann mengden i eltebollen først, også surdeigen i etter. Om surdeigen flyter på vannet er det et godt tegn på at den er aktiv og klar til å brukes.
  • Surdeigen skal også være veldig luftig om den er klar, man kan se dette på toppen om det er bobler eller ikke.
Laget av landslagsbaker Nikolai Melling