Langtidshevet grov familiepizza

2 langpanner

Skal du lage pizza i helgen? Her har du oppskrift på en klassisk langpannepizza som både er sunn og smaksrik, da den har grovmel i bunnen og litt grønnsaker i pizzasausen.

Denne familiepizzaen er en stor slager hjemme hos landslagstrener Erlend Volden.

Saftig og smaksrik. Fast inventar på fredager.

Hvis Erlend skal lage klassisk, tynn italiensk pizza, bruker han siktet hvetemel/evnt typo 00. Men skal han lage pannepizza, foretrekker han litt rug og havre i blandingen. Ikke bare for sunnheten, men også for smak og konsistens.

Tips og triks: hverdagsplanlegging!

Å ha fredagspizzaen ferdig før det er sent på kveld når du har vært på jobb hele dagen, kan være vanskelig. Erlend lager derfor denne klar på torsdag, kun stekingen som står igjen på fredag. Det er veldig praktisk, i tillegg til de generelle smaksfordelene langtidsheving gir.

Det er flere hviletider innimellom deiglagingen. Da kan du lage sausen innimellom.

(Du kan selvfølgelig også steke pizzaen samme dag som du lager deigen. Da hopper du over pnkt. 12 under, og hever dem ute i romtemperatur før steking uten å sette bunnene på kjøl.)

Slik gjør du:

 1. Ha 224 g av vannet og alt hvetemelet i eltebollen. Elt kort sammen i 2 min, kun så det blandes sammen.
 2. Løs gjæra oppi resten av vannet i en bolle og ha i rug- og havremelet. Bland sammen for hånd eller med ei sleiv.
 3. La begge blandingene stå tildekket opptil 60 – 90 minutter (kan kortes ned eller sløyfes om du har dårlig tid, men denne ventingen gjør at det blir enklere å få en fin deig til slutt).
 4. Imens du venter på blandingene kan du begynne på tomatsausen. Forslag til oppskrift nederst.
 5. Tilbake til deigen: Ha saltet over hvetemel og vannblandingen og elt sakte i 5 minutter.
 6. Øk hastigheten. Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en tyggisboblelignende hinne av deigen. Se samme teknikk fra denne filmen.
 7. Ha i grovmelblandingen og elt på sakte fart til du har en jevn deig igjen. Du må nok stoppe og hjelpe til litt med en slikkepott innimellom. Få med det nederste når du bruker slikkepotten.
 8. Ha deigen ut av bollen og brett og stram den opp, ha formfett i eltebollen og ha deigen tilbake. (Se teknikk i loffilmen).
 9. La deigen vokse til den er litt over en halv gang så stor.
 10. Ha deigen ut av bollen og del den i to like stykker. Bruk litt mel. Stram dem og la dem hvile 15 – 30 minutter under et kjøkkenhåndkle (Se teknikk i loffilmen).
 11. Ha bakepapir i to langpanner. Kjevle ut deigene til litt større enn langpannene dine. Snu deigen innimellom under kjevlingen og dryss litt mel under. Rull deigen opp med kjevla og rull dem over i langpannene.
 12. Ha begge langpannene i kjøleskapet, dekk dem til etter et kvarter med kjøkkenhåndkle og plastfolie over. Deigene kan nå stå i kjøleskapet til neste dag.
 13. Ta ut deigene dagen etter, et par timer før servering. Ta på tomatsausen, ost og annen topping. Heves i romtemperatur i 60 – 90 min, til bunnene har vokst til nesten dobbel tykkelse. Du kan evnt sette den ene langpanna over varmt vann og steke den først.
 14. De stekes i ferdigvarmet ovn, midt i ovnen, med vanlig over- og undervarme på 210 grader i ca 20 minutter, til osten har en gyllen farge. Stek helst en og en. Har du du dårlig tid kan de stekes samtidig, men da på varmluft. Da ville jeg byttet plass på langpannene i ovnen litt over halvveis ut i steketiden.

Tomatsaus:

 1. Finhakk løk, hvitløk, tørket timian, tørket basilikum og chilli i olivenolje på middels varme i ti minutter.
 2. Riv opp søtpotet/gulrot og sellerirotbit og vend inn dette inn i det andre og la det surre på middels varme i 5 minutter.
 3. Tilsett hermetiske tomater og hvitvinen.
 4. Kok på middels varme til sausen har blitt litt tykkere (ca 30 min).
 5. Smak til med salt og sukker.
 6. Kjør sausen jevn med en stavmikser.
 7. Settes tildekket på kjøl til dagen etter.

PS! Lager du sausen samme dag som den skal brukes er det viktig at den er litt nedkjølt før du har den på pizzadeigene.

 

dude

Laget av landslagsbaker Erlend Volden