Solbær- og vaniljeterte med jordbær

En lekrere og mer velsmakende bær-terte skal du lete lenge etter! Hvem kan vel motstå en slik fristelse på en lys og varm vårdag?

Slik gjør du:

Mørdeigsbunn

 1. Alle ingrediensene kjøres raskt sammen på kjøkkenmaskinen med grinden (den k-kroken som følger med kjøkkenmaskinen). Pass på her: Hvis man kjører deigen for lenge, vil den bli seig og trekke seg sammen under steking.
 2. Deigen må ligge på kjøl i en drøy time før den kan brukes. Lag den gjerne dagen før bruk, så går det raskere på bakedagen.
 3. Bruk ønsket terteform, gjerne teflonbelagt. Kjevl deigen ned til ca. 3-4 mm tykk. Kjevl den en god del større enn formen, og kle formen med deigen.
 4. Lager man små terter kan man «fôre» formen, og deretter sette en like stor form oppå før steking. Ta av den øverste formen når tertedeigen har blitt gyllenbrun, og stek videre til den også er gyllenbrun nedi bunnen.
 5. Samme prinsippet gjelder om man bruker stor form, men istedenfor å bruke en form oppå, legger man ett bakepapir oppi og fyller med tørkede erter.
 6. Stek ved 190 grader i ca. 7 min. først. Ta av terteform eller erter og stek videre til den er gyllenbrun over det hele, ca. 8 min. til.

 

 

Solbærsyltetøy

 1. Bland solbær og sukker i en kjele. Kok opp under omrøring, og la koke til det tykner.
 2. Hell syltetøyet over i en bolle, og rør i syltetøyet med jevne mellomrom, mens det avkjøles.
 3. Bre syltetøyet over den ferdigstekte tertebunnen.

 

 

Vaniljekrem

 1. Kok opp halvparten av melken i en kjele, sammen med smøret, sukkeret og vaniljestangen (husk å splitt vaniljestangen på midten, og skrap ut alle frøa først).
 2. Ha eggeplommer, maizenna og resten av melken i en bolle, og pisk sammen for hånd. Pass på at maizennaen ikke ligger igjen på bunnen.
 3. Når melken (i punkt 1) er kokt opp, hell ca. halvparten av dette over eggeplommeblandingen i en tynn stråle mens du rører godt med en visp. Hell så dette tilbake i kjelen i en tynn stråle mens du rører.
 4. Under konstant røring, kok opp vaniljekremen til den når kokepunktet og begynner å tjukne. Rør godt så den ikke klumper seg! Når kremen er synlig tjukk, men fortsatt blank, er den ferdig.
 5. Hell vaniljekremen i gjennom en sikt for å fjerne eventuelle klumper o.l., og sett kremen til avkjøling. Dekk til overflata med plastfilm så det ikke kommer snerk!
 6. Ha vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt den jevnt over terten. Du kan også sette terten med syltetøy i kjøleskapet i 30 min. for å få litt tykkere konsistens, for så å smøre vaniljekremen over. Sett terten tilbake i kjøleskapet i 30 min.
 • Har du tid til å røre i kremen så det ikke kommer snerk, kan du røre den kald i vannbad før du heller den i sprøytepose.

Skjær jordbærene i tynne skiver på ca. ½ cm. Pynt terten med jordbærene på en måte du syns er fint!

 

Tips: For å gi terten en ekstra touch, kan du rive litt sjokolade over jordbærene før servering.

Vel bekomme!

Laget av landslagsbaker Yusuf Abdirahman Mohamed