«Hjelpes! Bollene er jo harde som stein, ikke smaker de noe, heller!»

«Nok elting og laaaang liggetid. Tid er det viktigste for å lage gode boller.»

En vinner, uansett årstid, uansett anledning. Og «alle» kan lage det. Men alle får ikke de luftige, deilige bollene man håpet på. For selv om boller høres lett ut å lage, er der et par triks du bør lære deg for et topp resultat. Viktigste ingrediens er tid. Eller tålmodighet, om du vil!

 1. Først lager du skåldingen.  Ha havremelet i en bolle. Hell kokende vann over melet, piskes til en glatt grøt med et piskeris. Avkjøles i kjøleskap (evnt fryseren i ca 30 min)
 2. Ha alle ingrediensene utenom skåldingen, saltet, kardemommen og smøret oppi bakebollen og sett bollen i kjøleskapet ca 1 time (evnt fryseren i 30 min). PS! Ikke la gjæren ligge sammen med sukkeret, da begynner sukkeret å spise av gjæren.
 3. Knus de ferdigskrelte kardemommefrøene i en morter eller med en stavmikserskål.
 4. Ta ut bakebollen og skåldingen når tiden er inne, ha skåldingen og kardemommen oppi bollen og start eltingen på sakte fart.
 5. Når du har startet eltingen, ta smøret ut fra kjøleskapet og del opp i terninger eller tynne skiver, slik at det blir temperert.
 6. Når deigen har eltet i 10 min, ha i salt og øk hastigheten.
 7.  Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummiboble-tynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har.
 8. Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt.
 9. La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse.
 10. Del opp deigen i like store emner. Bruk vekt. 80 – 120 g, avhengig av hvor store boller du vil ha, men lag dem like store slik at stekingen blir lik på alle.
 11. Sett ovnen på 210 grader.
 12. Trill ut deigemnene til boller. Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over, til de har nådd dobbel størrelse.
 13. Pensle bollene med eggeplomme. Stekes midt i ovnen i +/- 10 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 7 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under, og med en fin lys hinne rundt kanten på ca. en halv cm.
 14. Så avkjøles de. Nå kan de fylles med rørte bringebær, vaniljekrem eller fløtekrem. Dryss melis på toppen. (Men de kan fint spises alene, også!)

Vel bekomme!

Laget av landslagsbaker Erlend Volden