«Huff, jeg får en flat, kompakt og smakløs loff!»

«Tid er viktigste ingrediens. Gi tid til heving og modning, så blir loffen god!»

En skikkelig saftig, god smørloff passer utmerket på rekebordet, eller rett og slett bare med smør på med et glass kald melk til.  Her får du oppskriften på en smaksrik loff. Det tar 5 – 6 timer å få til et smaksrikt resultat. Men har du litt dårlig tid, kan du fint doble gjærmengden og halvere modningstiden på deigen. Det blir nok brukbart da også 😉

 1. Kok opp 150 g av vannet og hell over havremelet, piskes glatt. Avkjøl i kjøleskap.
 2. Så blander du resten av vannet og melet sammen med eltekrok i eltebollen. Du skal ikke elte det ferdig, bare røre sammen. Sett hele bollen i kjøleskapet i en time (du har nå startet det proffene kaller en autolyse. Du gir glutentrådene sjansen til å bli «kjent med hverandre» før vi starter eltingen, og du får kjølt ned ingrediensene. Om sommeren kan deigen fort bli for varm).
 3. Når timen har gått tar du ut bollen. Ha i gjær, egg og den avkjølte havregrøten. Start eltingen på lav hastighet.
 4. Ha i salt når deigen har samlet seg.
 5. Øk hastigheten
 6. Ta ut smøret av kjøleskapet og del det opp i en halv cm tykke biter og legg dem fra spredd fra hverandre slik at de rekker å bli litt tempererte.
 7. Når deigen har blitt smidig og slipper kanten, og du kan strekke en tyggegummibobleaktig hinne, kan du elte inn smøret. Elt inn smøret bit for bit imens du elter på lav hastighet til deigen igjen er glatt.
 8. Ha deigen oppi en bakebolle der den har plass til å vokse seg over dobbelt så stor. Smør bollen inn med et tynt lag med raps- eller soyaolje eller formfett først.
 9. Før du lar deigen ligge og modne, strammer du den ved å brette den som en konvolutt fra kantene og inn mot midten. Bruk olje eller vann på fingrene så deigen ikke klistrer seg.
 10. Deigen skal ligge i 3 – 4 timer, tildekket med plast eller et kjøkkenhåndkle, til den har vokst til ca. dobbel størrelse. Konvoluttbrettingen kan du gjenta en gang eller to i løpet av modningstiden. På disse timene vil deigen utvikle smak og struktur. Hvis du synes deigen er klissete nå, vil du oppleve noe helt annet når den er ferdig. Ikke la deg friste til å ha i mer mel!
 11. Når deigen er ferdig modnet, kan du helle den forsiktig over litt mel på benken.
 12. Hele veien herfra er det viktig at det er passelig med mel under deigen, men ikke oppå!
 13. Del deigen med en deigskrape, kniv e.l. i to like store deler. Bruk vekt, like store emner gir lik stek. Sørg fortsatt for at det kun er mel under deigemnene.
 14. Brett emnene som en konvolutt
 15. Snu dem så skjøten kommer ned og melet er på oversiden. Rull dem med begge hendene med en roterende bevegelse slik at du forsiktig strammer deigen inn mot skjøten underst.
 16. La deigemnene hvile med skjøten ned i ca. 15 minutter under et kjøkkenhåndkle, uten mel under.
 17. Snu deigemnet slik at skjøten kommer opp, med litt mel under. Klem forsiktig ut til en oval runding. Brett deigen 2/3 mot deg, klem forsiktig ned. Brett inn de ytterste 2-3 cm av deigen og klem forsiktig ned. Snu deigen og brett så den siste 1/3 mot deg slik at endene møtes. Fest de to skjøtene forsiktig med håndbaken. Rull ut loffen til passelig lengde. Legg loffene ved siden av hverandre med litt mellomrom på bakepapir
 18. Her har du to valg: Hev loffene tildekket med kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse. Dette er den kjappe løsningen og blir absolutt bra nok. Eller: legg brettet, tildekket med kjøkkenhåndkle. og plast folie i kjøleskap til neste dag (la dem stå utildekket i 30 minutter så de rekker å bli kalde før du dekker dem til). Da får du ekstra godt bakverk, anbefales! Ta ut baksten dagen etter, la temperere tre kvarter og hev til dobbel størrelse, hvis de ikke har hevet ferdig i kjøleskapet (det varierer).
 19. Sett ovnen på full guffe med en langpanne inn nederst, når du setter loffene til heving.
 20. Etter heving, dryss litt mel over loffen og snitt ønsket mønster med en skarp kniv. Sett loffen inn i ovnen på rillen over langpanna. Kast et lite kjøkkenglass med vann i den varme langpanna og lukk ovnsdøra fort. Sett temperaturen ned til 220 grader og stek i 10 minutter. Åpne døra og ta ut langpanna. Stek så i nye 20 – 25 minutter, til den har en gyllen farge og en kjernetemperatur på minst 96 grader.
Laget av landslagsbaker Erlend Volden